Labrador och Wachtel

Om du ska köpa hund och gillar att jaga så går du förmodligen och spanar på olika typer av jakthundar. Det är helt rätt tänkt! Som du säkerligen vet finns det mängder av olika jakthundsraser att välja mellan och vilken du ska välja beror till stor del på vilken typ av jakt som du främst ägnar dig åt. Labrador retriever och wachtelhund är två jakthundsraser som används till olika sorters jakt och som därmed kan ha ganska olika jaktbeteenden. Här följer en kort beskrivning av de båda raserna.

Labrador retriever

Labrador retriever är en av världens mest populära hundraser och den brukar kort och gott kallas för labrador. Hundrasen är brittisk men dess namn har den fått från Labradorhalvön i Kanada liksom från provinsen Newfoundland och Labrador i samma land. Labradoren sägs vara sprungen ur den kanadensiska St. John’s Dog, vilken är en typ av hund som numera är utdöd.

I grund och botten är labradoren en apportör som främst används vid jakt på fågel och småvilt, precis som de övriga retrievrarna. Den följer alltså med jägaren när denne skjuter sitt vilt och det ska sägas att engelskans ”retrieve” har betydelsen av att hämta något – vilket hunden ju gör. Själva apporteringen kan ske i snår och buskar liksom i våtmark men det labradoren är mest känd för är att apportera byten i vatten. Den är därmed perfekt lämpad till att användas vid jakt på exempelvis änder och den har också använts som apportör vid fiske från båt.

Labradoren är utformad efter sitt arbete som vattenapportör. Den har ett otroligt mjukt bett som gör att den inte förstör bytet medan bytet bärs i hundens mun. Därtill har labradoren en päls som är väldigt vattentät och en lågt ansatt svans som underlättar arbetet i vattnet.

Wachtelhund

Wachtelhunden, å andra sidan, härstammar från Tyskland. Den är vanligtvis inte en apportör även om den kan tränas till att bli en mycket duktig sådan. Inte heller är den utvecklad för att arbeta i vatten men som namnet föreslår kan wachtelhunden också vara en fågelhund, precis som labradoren. Tyskans ”wachtel” betyder nämligen vaktel, vilket ju är en liten hönsfågel, och det är inte helt ovanligt att hundrasen kallas för just wachtel.

I själva verket är wachtelhunden en spaniel som ska ha en förkärlek för vatten och den insatte jägaren har förstås koll på att hundar av spanieltyp används vid just fågeljakt. Wachtel är dock mer versatil än så och kan användas vid jakt på många olika typer av djur. Den visar framförallt framfötterna – eller framtassarna – vid jakt på klövvilt såsom rådjur, hjort, älg och vildsvin men även vid jakt på mindre vilt. Det är alltså som drivande hund som wachteln ofta används där den ska ha ett målmedvetet och uthålligt arbetssätt.

Andra ändamål

Det ska förstås också sägas att dessa hundraser kan användas till annat än jakt också men du bör alltid se till så att de aktiveras ordentligt – både fysiskt och mentalt. En utpräglad jakthund som inte får använda varken nos eller ben kan bli en riktig olycklig individ.